26 Mayıs 2008 Pazartesi

Poirot ve Marple Karakterleri


Agatha Christie'nin 1920'de basılan ilk romanı olan "Styles'daki Esrarengiz Olay" bizleri daha sonra 33 roman ve 54 kısa öyküde boy gösterecek olan dedektif karakteri olan Hercule Poirot'u tanıştırdı.

Diğer bilinen karakteri Miss Marple ise 1930'da basılan "Ölüm Çığlığı" ile bizlerle buluştu ve bu karakter Agatha'nın ninesine dayanıyordu.

2. Dünya Savaşı sırasında Christie, Poirot ve Marple'ın son davaları olmasını tasarladığı iki roman yazdı. Bunlar Poirot için "Ve Perde İndi." ve Marple için "Uyuyan Ölüm"dü. İki roman da bir bankanın kasasında mühürlenmiş olarak otuz senenin üzerinde durdu, ve yaşamının sonlarına doğru Agatha tarafından basılması için serbest bırakıldı ki Christie daha fazla roman yazamayacağını anlamıştı. Bu romanların basımı hemen 1974 yapımı "Doğu Ekspresi'nde Cinayet" filminin başarısı üzerine geldi.

Arthur Conan Doyle ve Sherlock Holmes gibi, Christie de dedektifi Poirot'tan usanmıştı. Aslında , 1930ların sonlarına doğru, Christie günlüğüne Poirot'u 'katlanılmaz' bulduğunu itiraf etmişti ayrıca 1960'larda Christie Poirot'u 'ben merkezli gıcık' olarak tanımladı. Fakat, Conan'ın aksine, Christie dedektifini hala popüler iken öldürmekte ısrar etti. O, kendisini görevi toplumun sevdiği şeyleri üreten bir gösterici olarak gördü ve toplumun sevdiği şey Poirottu.

Agatha, Poirot'un aksine Miss Marple'a düşkündü. Fakat ilginçtir ki Belçikalı dedektifin romanları Miss Marple'ın iki katından daha fazladır. Bu büyük ihtimalle Christie'nin kariyerinin ilk yıllarında bolca Poirot romanları yazmasına bağlıdır. Öte yandan Marple'in "Ölüm Çığlığı" 1940lara kadar tek Marple romanıdır.

Christie'nin Poirot ve Marple'in beraber olduğu bir romanı yok.

"Ve Perde İndi"nin yayınlanmasından sonra, Poirot The Newyork Times da ölüm ilanı çıkan tek hayali kahramandı.

"Ve Perde İndi"nin harika başarısı üzerine Christie "Uyuyan Ölüm"ün yayınlanmasına izin verdi lakin 1976'da daha kitap basılmadan vefat etti. Bu belki de Marple serileri arasındaki uyumsuzlukları açıklar. Belki de bu Agatha Christie'nin vefat etmeden önce müsveddelerini gözden geçirme imkanı bulamamasıyla ilgilidir. Marple Poirottan daha şanslıydı, Uyuyan Ölüm'deki esrarı çözerek evine döndü.

Hercule Poirot Kimdir?
Miss Marple Kimdir?


Kaynak:http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie

Hiç yorum yok :