Soru:Hikayelerindeki nereler gerçek yerlerdir?
Cevap: St Mary Mead gibi hayali yerler onun bildiği bir çok yerin alaşımıydı. Churston, Torquay, Egypt gibi yerlerse gerçek yerlerdir.
Soru: Agatha'nın etkilendiği isimler kimlerdi?
Cevap: Otobiyografisinde Agatha bir çok isim sayar.Arthur Conan Doyle, Graham Green, Charles Dickens ve Alexander Dumas'ın yapıtlarıyla ilgilenmiştir.
Soru:Mary Westmacott kimdir?
Cevap: Agatha Christie romantik eserlerini Mary Westmacott adı altında yazdı.
Soru: "Fare Kapanı" oyunu nerede gösteriliyor?
Cevap: Fare Kapanı hala Londra'da St Martin’s Tiyatrosu'nda gösteriliyor. O dünyada en fazla gösterilen oyun olma özelliğine sahip.
Soru: "On Küçük Zenci"nin geçtiği ada gerçekte nerede?
Cevap: Burgh Adası Güney Devon'un kıyısında.
Soru: Doğu Ekspresiyle hala seyahat edebilir miyim?
Cevap: Doğu Ekspresi hala, Agatha Christie'nin tecrübe ettiği lüksle, Avrupa'ya yolcu taşımaktadır.
Soru: Agatha Christie'nin müzesi veya merkezi var mı?
Cevap: Torquay Müzesi, Torquay'da Christie'ye adanmış özel bir galerisi var.
Soru: Agatha Christie'ninkitaplarının ilk baskılarını nerede bulabilirim?
Cevap: Birçok online güzel kaynaklar var. http://www.abebooks.co.uk bu konuda güzel bir başlangıç noktası.
23 Mayıs 2008 Cuma
Agatha Christe Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları 2
Agatha Christe Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları 1
Agatha Christie'nin resmi web sitesinde bir soru-cevap kısmı var. Ben de cevapları merak eden Türk Christie okurları olduğunu bildiğim için o soruları, Christie ve resmi sitesi hakkındaki sıkça sorulanları burada yayınlıyorum:
Soru: Agatha Christie'nin kitaplarının yayın hakkı kime ait?
Cevap:Agatha Christie Ltd, Chorion plc, 4th Floor, Aldwych House, 81 Aldwych, London WC2B 4HN.
Soru: Ne kadar Agatha Christie romanı satılmış durumda?
Cevap: 2 milyarın üzerinde (ve bu sadece kayıtlı sayı)
Soru: En çok satan kitabı hangisi?
Cevap: On Küçük Zenci dünyada en çok satan kitaplardan. Bu kitabı onun bir baş yapıtı olarak kabul edilmektedir.
Soru:Eğer hiç Christie okumamışsam hangi kitabıyla başlayayım?
Cevap: Yazdığı ilk kitap olan "Styles’daki Esrarengiz Olay"ı tavsiye ediyoruz ya da Miss Marple'in ilk kitabı olan "Ölüm Çığlığı"nı deneyin.
Soru:Onun favori bir kitabı var mıydı?
Cevap:Otobiyografisinde "Çarpık Evdeki Cesetler"i ve "Şahidin Gözleri"ni favori kitapları olarak söylemiştir. Ayrıca "On Küçük Zenci" için yarattığım en güzel sanat eseri demiştir.
Soru:Favori bir karakteri var mıydı?
Cevap: Christie Mr. Harley Quinn'i favori karakterlerinden biri olarak göstermiştir.
Soru: Kitaplarının filme uyarlanması hakkında Christie ne düşündü?
Cevap: Max Mallowan'ın belirttiğine göre Agatha Christie filme adaptasyonlardan çok hoşlanmasa da 1974 Sydney Lumet yapımı "Doğu Expresinde Cinayet"i takdir etti. Maalesef, onun karakterlerini dünyaya tanıtan harika televizyon
dizilerini asla göremedi.
Soru:Hikayelerinin planı gerçek olay ve kişilere mi dayanıyordu?
Cevap: Christie'nin karakterleri onun günlük gözlemlerine dayanıyordu ve her gün yaşanan olaylardan çıkarılmaktaydı.
Mathew Prichard'ın Önsözü
Bildiğiniz gibi Mathew Prichard Agatha Christie'nin yaşayan tek varisi, kızının oğlu. Aynı zamanda Agatha Christie Limited'in başkanı. Agatha Christie'nin resmi websitesi olan http://www.agathachristie.com da bir önsöz yayınlamış. Şimdi onun Türkçe çevirisini yayınlamak istiyorum:
"Sizi Agatha Christie'nin yeni websitesi ile tanıştırmaktan mutluluk duyuyorum.
Agatha Christie, tahminlere göre 2 milyar kitap satışıyla hala tarihteki en ünlü romancı olarak kalmaya devam etmektedir. Kitaplarının tekrar tekrar basılması, Poirot ve Marple'in TV'ye uyarlanmaları onun hikayelerindeki sihrin günümüz modern dünyasına ulaştığını ve onun 'Polisiye'nin Kraliçesi' olduğunu tartışmasız olarak göstermektedir.
Bu sitede onun hayatı ve gelecek kuşaklara bıraktığı mirası öğrenmenin yanında yeni ürün satışlarını, ulusal etkinlikleri ve kitapların hazırlanış tarihlerini takip edebilirsiniz.
Ayrıca, umut ediyorum ki 'Extralar' bölümüne kayıt olarak çok eğleneceksiniz. Burada bilgisayarınıza ekran koruyucular indirebilir,arkadaşlarınıza favori kitaplardan oluşan istek listeleri gönderebilir ve Agatha Christie hakkındaki hararetli tartışmalara katılabilirsiniz.Ya da sadece okumak istediğiniz bir kitaba göz atabilir veya daha önce duymadığınız bir başlıkla karşılaşabilirsiniz.
Umarım bu siteyi düzenli olarak ziyaret eder ve dünya çapındaki Christie topluluğuna katılırsınız. Aynı zamanda sizin yorumlarınızı ve görüşlerinizi de bu sitede bekliyoruz. 'Söylemek istedikleriniz' kısmına girip, diğer fanlarla görüş alış verişinde bulunun."
Mathew Prichard,
Agatha Christie's only grandchild, (A.Christie'nin tek torunu)
is the Chairman of Agatha Christie Ltd. (Agatha Christie Ltd.'nin Başkanı)
21 Mayıs 2008 Çarşamba
En Çok Satanlar Listesinde Christie Romanı
Herkesin bildiği gibi Türkiye'de Agatha Christie romanlarının telif hakkı Altin Kitaplar'da. Ve linkini verdiğim internet sitesine bakarsanız orada en çok satan romanların içerisinde (ilk 10'da) bir Agatha Christie romanı olan "M veya N?" de yer almış. Orijinal ismi "N or M?" olan romanın baş kahramanları Tommy ve Tuppence Beresford isimli iki casus. Kitapla ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
İlk 10 Listesi dedik bari ilk üç kitabı ve Christie'nin romanın sırasını yazalım :
1)Mo'nun Gizemi (Gülten Dayıoğlu)
2)Piraye (Canan Tan)
3)Metal Fırtına-4 Turan (Orkun Uçar)
10)N veya M? (Agatha Christie)
"N veya M?" listede onuncu sırada olmasına rağmen, toplam satışta diğerlerini çok geride bıraktığı açık. Çünkü diğer tüm çok satanlar klasik olmanın yerine daha aktüel ve populer kitaplar. Ama Agatha Christie'nin 1941'de yazdığı 67 yaşındaki bu kitap yıllanan şarap misali değerini daha da artırıyor.
Okuduğum Son 8 Kitap
Kimisi daha yeni populer oldu, kimisi ise zaten klasikleşmişti. Ama ben seçimlerimi kafama göre yaptığım için bunların hiç bir önemi yoktu aslında. Okuduğum son 8 kitaba bakarsanız bunların 4 tanesi yani yarısı Agatha'dan. Yani biraz bağımlılık. İşte o kitapların listesi:
1) Şeytan Dönemeci (Agatha Christie)
2)Ama Hangi Atatürk? (Taha Akyol)
3)Briç Masasında Cinayet (A.C.)
4)Sefiller (Victor Hugo)
5)Türklerin Tarihi(Jean Poul Roux)
6) Roger Ackroyd'u Kim Öldürdü? (A.C)
7) Beş Küçük Domuz (A.C)
8)Kürt Sorununu Yeniden Düşünmek (Mustafa Akyol)
Evet 4 tane Agatha Christie'den polisiye romanlar. 3 tane siyasi-tarihi kitap. Ve Victor Hugo'nun klasikleşen Sefilleri. Ayrıca Taha Akyol'un Mustafa Akyol'un babası olduğunu, kitabını babasına ithaf ettiğini belirtmeliyim. "Ama Hangi Atatürk?" kitabı ise "Hangi Atatürk?"ün rahmetli yazarı Atilla İlhan'a ithaf edilmiştir. Bu kitap dağılımından söylenebilecek şey Agatha Christie'nin hala benim için en önemli yazar olduğu gerçeğidir. İleride bu okuduğum kitapların özellikle Christie'ninkilerin içerikleri hakkında detaylı bilgi vereceğim.
19 Mayıs 2008 Pazartesi
Agathacılaştırma Süreci
Başlık biraz komik görünebilir. Ancak kendi adıma, Christie okumaya başladığımdan beri özellikle yakın çevreme ve arkadaşlarıma şiddetle kendisini okumalarını tavsiye ediyorum.
Arkadaşlarıma aldığım doğum günü hediyelerinin Agatha Christie romanları olması, her yolculukta yanımda bir tane cinayet romanı olması ve tabi ki bu blog başka neyle açıklanabilir ki?
Peki ama insanları Agathacılaştırmak niçin önemli ?
- Öncelikle tartışacak ve konuşacak ortak noktam olmayan insanlarla bu yolla diyalog kurabiliyorum. Örneğin tarihten,spordan veya siyasetten hoşlanmayan birisiyle bir Christie romanını konuşmak pek de zor olmuyor. Geçen günkü piknikte arkadaşımın "10 küçük Zenci"yi okuduyup bitirdiğinin gördüm. Tabi hemen kendisiyle bu kitap hakkında uzun bir muhabbet faslı açtım. Arkadaşım şaşırarak "Sen çok iyi hatırlıyorsun. Ne zaman okumuştun?" deyince "3.5 sene önce"dedim. Tabi bu sefer daha da şaşırdı. Ama ben ona bu kitabın beni çok etkilediğinin ve Agathacılaşma sürecimi tetiklediğini söyledim.
- İkincisi Agatha Christie kitapları yoluyla insanlara kitap okumayı sevdirmek. Aslında bu blogun da o vazifeyi görmesini diliyorum.
- Sonuncu ve en önemlisi ise insanların bu muhteşem kitaplardan mahrum kalmalarına gönlüm el vermiyor. Yani vizyon insanı olmak için, 'dünyada kitapları en fazla tercüme edilen yazar'ın okunması gereklidir diye düşünüyorum.
Son bir soru:
18 Mayıs 2008 Pazar
En Fazla Okuduğum Yazar...
Yer: Billkent Üniversitesi
Ders: Türkçe 101
Dönemin ilk dersine girmiştik. Ali isminde top sakallı, gözlükleri kalın çerçeveli, entel mi entel bir hoca dersimize girmişti. Tabi ilk ders olunca tanışalım dedik. Sırayla soruyor, ismin ne, nerelisin, kimi okursun vs. diye.
Sıra bana geldi. Önce ismimi söyledim. Sonra hocamız "Nerelisin?" diye sordu. "Konya" dedim. Daha sonra bana Konya'nın isminin nereden geldiğini sordu. Ben de kısaca anlattım. Kendisi ise bir şehir efsanesi haline gelen iki derviş hikayesini bildiğini söyledi.
Neyse, daha sonra "En son okuduğun kitap neydi?" diye sordu. Aslında bu tür sorulara pek hazır cevap olmasam da yazın sonuna doğru art arda devirdiğim iki Christie romanı işe yaramıştı. Biraz da çekinerek "Evil Under the Sun" yani "Ölüm Oyunu" dedim. Daha sonra da en sevdiğim en çok okuduğum yazar olarak Agatha'yı söyledim.
Hoca'nın verdiği cevap biraz tuhafıma gitti. Hocamız Agatha'nın kendi zamanında okunduğunu söyledi. Şaşırarak "Hala okunuyor mu?" dedi. Ben de "Hocam tümünü bitirene kadar niyetlendim" dedim.
Aslında orada Christie'nin romanları imdadıma yetişmişti. Sadece bana değil, yanımdaki arkadaş da 'Ha, ben de Agatha'yı çok severim' diyerek hocanın ısrarcı sorularından kaçış imkanı buldu. Yani ona da ilham kaynağı olmuştu.
Agatha'nın Esrarengiz Kayboluşu
Cinayet romanlarının rakipsiz yazarı Agatha Christie'nin, kendisine ün getiren asıl patlamayı bir kitabıyla değil, 1926 yılının 3 Aralık günü esrarengiz şekilde ortadan kaybolarak yaptığını biliyor muydunuz? İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın tozlu rafları arasında bir süre önce bulunan belgeler, bazılarına göre unutulmuş bir öyküyü yeniden gündeme getirdi. Öykü, Berkshire'da yaşayan Agatha Christie adlı, fazla ünü bulunmayan genç bir yazarın otomobilinin Guilford'da terkedilmiş şekilde bulunmasıyla başlıyor. Kapıları açık, kaza geçirmiş gibi yolun ortasında duran otomobil tamamen boştu. Bir görgü tanığı, otomobilden çıkan kadını sağ gördüğünü söylüyordu, ancak kadın bulunamıyordu. Kayıtlar araştırıldı, otomobil Christie'ye aitti. Dedektifler, her türlü olasılığı göz önünde bulundurarak, bölgede geniş çaplı bir araştırma başlattılar. Ancak araştırma sonuçsuz kaldı. Olay, esrarı yüzünden pek çok İngiliz'in ilgisini çekerken, hükümet de konuyla ilgilenmeye başladı. İngiltere'nin en ünlü dedektifleri bölgeye akın ettiler. Olaya, ünlü dedektif tiplemesi Sherlock Holmes'un yazarı Conen Doyle'un bile karıştığı rivayet ediliyor; hatta inanılıyor ki, esrarın çözümü de onun elinden olmuş... ÇARLİSTON MERAKI Guilford yakınlarındaki bir otelde caz yapan bir müzik topluluğu, bütün bölgeye dağıtılan fotoğraflarından, her akşam çaldıkları lokalde çarliston yapan genç kadını tanıdılar. Polise başvuran cazcılar, 11 gün boyunca bulunamayan Agatha'nın yerini bildirdiler. Polis otele geldiğinde, kayıtlarda 'Christie' soyadına rastlamadı. Ancak 'Neele' soyadlı genç kadın tariflere uyuyordu. Sorgulama yapıldı, Agatha, kimliğini hemen açıklamak yerine, dolambaçlı bir yol seçti. Afrika'dan gelmiş bir turist olduğunu iddia ediyordu. Daha sonra hafızasını yitirdiği yalanına başvurdu. Agatha Christie'nin soyadını kullandığı ve kendisiyle aynı yaşta olan Nancy Neele adlı kadın ise, Christie'nin kocasının, kendisinin kaybolduğu hafta sonunda buluşmaya hazırlandığı metresinden başkası değildi. Agatha, bütün dikkatleri üzerine çekip, kocası ile metresinin hafta sonu planlarını mahvetmekle kalmamış, onların yasak ilişkilerini hem kamuoyunun, hem de polisin dikkatine de sunmuştu. Boşanmayla sona eren bu macera Agatha'yı ünlü yaparken, kocası Albay Archie Christie'yi, bütün soruşturma masraflarını devlete ödemek gibi bir yasal yükümlülükle karşı karşıya bıraktı. Agatha Christie'nin 11 Kayıp Günü Kaynak:http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=-60759
Agatha Christie ve Türkiye
Dünyaca ünlü bir yazar olan Agatha Christie'nin Türkiye'ye geldiğini ve İstanbul'da on gün kadar kaldığını biliyor muydunuz?
Bu süre zarfında Taksim'deki Hotel Pera Palasta kalan yazar, burada daha sonra sinemaya da uyarlanan en önemli eserlerinden Doğu Ekspresinde Cinayet'i yazmıştır.
Aslında ona bu romanı yazma fikrini Pera Palas Hotel'in verdiği söylenebilir. Zira bu otelin 1892'deki kuruluş amacı Doğu Ekspresi yolcularına hizmet sunmaktı.
Günümüzde Pera Palas Hotel hala Christie'nin kaldığı 411 numaralı odayı onun hatırasına muhafaza etmektedir.
Agatha Christie'nin Biyografisi
Agatha Christie 1890 senesinde Devon, İngiltere'de Amerikan bir baba ve İngiliz bir anneden dünyaya geldi. Babası Amerikan olsa da hiç bir zaman American vatandaşlığı talep etmedi. Babası Frederick Alvah Miller zengin bir borsacı, annesi Clarissa Margaret Boehmer ise İngiliz donanmasındaki bir kaptanın kızıydı. Christie'nin Madge isimli bir kız kardeşi ve Louis isimli bir erkek kardeşi vardı. 11 yaşındayken babasını kaybetti. Annesi onu genç yaşta yazmaya teşvik etti. 16 yaşındayken Paris'e şarkı söyleme ve piyane kurslarına gitti.
1914 yılında bir pilot olan Archibald Christie ile birinci evliliğini yaptı. Ondan Rosalind Hicks isimli bir kızı oldu. Çift 1928 yılında mutsuz bir evliliğin ardından boşandı. İlk romanı olan Styles'daki Esrarengiz Olay 'ı 1920'de bu evliliği sırasında yazdı.
1. Dünya Savaşı'nda önce bir hastahanede ardından eczanede çalıştı. Bu yaptığı işler daha sonra yazacağı romanları da etkiledi ki eserlerindeki bir çok katil zehiri kullanmıştır.
(Nitekim yazdığı 66 roman ve 168 kısa öykünün 70’inde, cinayet aracı olarak zehir kullanması bunu destekler. 50 yıl boyunca yazdıklarında, bilimsel verilere çok yakın bir doğrulukta, arsenik, morfin, klor, striknin ve talyum zehirlenmelerinin belirti ve etkilerini kaleme alan Agatha Christie için, siyanürün özel bir yeri vardı. Tam 13 kişiyi siyanürle öldürdü.)
1930 senesinde kendisinden 14 yaş küçük olan arkeolog Sir Max Mallowan ile ikinci evliliğini gerçekleştirdi. Christie ve Mallowan farklı mezheplere mensuptular. Evliliklerinin ilk seneleri mutlu geçti ancak daha sonraları Christie kocasının bir çok skandalına göğüs germek zorunda kalmıştır.
Christie'nin Mallowan ile olan gezileri Orta Doğu'da geçen eserlerine büyük katkıda bulundu. 10 Küçük Zenci isimli eseri doğduğu yerde Devon'da geçmektedir.
1971 yılında İngiliz Şövalyelik Ünvanı'nı almıştır.
Agatha Christie 12 Ocak 1976'de, 85 yaşında, doğal nedenlerle Oxfordshire'de öldü.
Christie'nin tek çocuğu olan Rosalind Hicks de 2004 senesinde 85 yaşında ölmüştür.
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie
Agatha Christie Kimdir?
Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan (15 September 1890 – 12 January 1976) veya genellikle bilinen ismiyle Agatha Christie, pek çok cinayet romanına, kısa öyküye ve oyuna imza atmış olan İngiliz yazardır. Aynı zamanda Mary Westmacott ismiyle aşk romanları yazmış olsa da, onu asıl olarak unutulmayan yapan şey 80 dedektif romanı ve Avrupa tiyatrolarındaki başarılı oyunlarıdır. Agatha'nın eserleri, özellikle Hercule Poirot ve Miss Marple'in başrol oynadıkları, ona 'Queen of Crime' yani 'Cinayet'in Kraliçesi' ya da 'Polisiye'nin Kraliçesi' ünvanını kazandırmıştır ve aynı zamanda onu bu türde en önemli ve yenilikçi yazarlardan biri kılmıştır.
Christie'nin William Shakespeare ile birlikte gelmiş geçmiş en çok satan yazarlardan birisi olduğu söylenmiştir. Sadece İncil'in onun kitabından daha çok sattığı biliniyor. UNESCO'nun belirttiğine göre Christie hali hazırda eserleri diğer dillere en fazla çevrilmiş yazardır.
Yazdığı bir piyes olan Fare Kapanı, 25 Kasım 1952'den günümüze 20.000'nin üzerinde performansla dünyada en fazla gösterilen oyun olma özelliğini elinde tutmaktadır. 1955'de Christie American Polisiye Yazarları derneğinden En Büyük Uzman Ödülü'nün aldı. Aynı sene, yazdığı bir roman en iyi oyun ödülüne layık görüldü. Christie'nin bir çok romanı ve kısa öyküsü filme çevrildi, (Doğu Expresinde Cinayet, Nil'de Ölüm, 4.50 Treni gibi) ve birçoğu televizyona, radyoya hatta video oyunlarına uyarlandı.
1998'de Agatha Christie'nin eserlerinin telif hakları Chorion isimli şirkete geçmiştir.
Agatha Christie'nin Biyografisi
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie
Niçin Şanslıydım?
Daha önceki yazımda Agatha Christie okumaya nasıl başladığımdan kısaca bahsettim. Aslında çok şanslı ve iyi bir başlangıç yaptığımı itiraf etmeliyim. Çünkü arkadaşım hayırlı bir şekilde beni Agatha'nın en güzel eserlerinden biriyle tanıştırmıştı. Bu yalnızca benim fikrim değil. Şimdi size www.antoloji.com adresinden bu kitap hakkındaki bir kaç okuyucu görüşü vermek istiyorum:
- "Gerçekten çok sürükleyici bir kitap benim Agatha Christhie kitapları içinde okuduğumun en iyisi diyebilirim"
- " Selam. Bu tür kitaplardan hoşlananlara tavsiye ederim. Gerçekten hiç sıkılmadan okuyacaksınnız ve katili asla bulamayacaksınız. "
- "İnsan bu kitaba 10 puan verirken hiç içi yanmıyor yaa :) süper süper :) "
- " Agatha Christie ile beni tanıştıran kitap. Az önce bitirdim ve hala etkisindeyim. Gerçekten mükemmel bi kurgu. İkinci kitabı alıp okumak için sabırsızlanıyorum. Polisiye / gerilim tarzı roman sevenlerin mutlaka okuması gereken bi kitap.
(Ayrıca ilk Agatha romanında katili yanlış tahmin ettiğimi de belirtmek isterim."
Herhangi bir forum sitesinde veya yorum yazılabilen herhangi bir yere rastgelirseniz, bu kitabın çok tutulan ve sevilen bir Agatha şaheseri olduğunu hemencecik anlarsınız.
Her yaştan okuyucuya tavsiye olunur...
Agatha Sevdası İlk Olarak Ne Zaman Başladı?
Sanıyorum lise 2'ye gidiyordum. Yanımda oturan arkadaşımın elinde 200 sayfa civarında standartlardan daha ince bir roman vardı. Hemen sordum:
-"Kitabın ismi ne?"
Arkadaşım:
-"10 Küçük Zenci." dedi soğuk bir sesle. Etkilenmiş gibiydi kitaptan.
-"Yazarı kim?" diye sordum.
-"Agatha Christie" diye cevap verdi.
Ben de bilirmiş havasına yatarak
- "Haaa! Şu adam mı!" dedim.
Arkadaşım "Adam değil ki kadın!" diye cevaplandırdı.
O anda kitabın arkasını görmemle yüzümü çevirmem bir oldu. Çok yaşlı, iğrenç suratlı, bön bön bakan bir ihtiyar, daha sonra kendisine ve yarattığı karakterlere hayran olacağım Agatha Teyze bana bakıyordu.
Arkadaşım romanın sonlarına gelince bana kitabın başındaki listeden katili bulmamı istedi. Aslında bunu ilk duyduğumda "Ne var ki! Hemen bulurum." diye düşündüm. Tabi o sırada hemen rastgele bir ismi sıktım. Ama tutmamıştı.
Neyse bu merak üzerine kitabı ödünç aldım. Kitabın büyüsüne hemen kendimi kaptırmıştım. Kitap bittiğinde hala Wargraves'in katil olduğuna inanamıyordum. Yazar o kadar etkileyici o kadar umulmadık bir sonla kitaba noktayı koymuştu ki...
Eski bir şiire göre birer birer ölen insanlar... Katil dediğiniz ama katil olmadığı ölerek ispatlayan zanlılar... Ve tabi katili bulamamanın verdiği yenilgi hırsı...
Agatha'nın katili bulmak için fazla bilgi vermediğini iddia ettim kendi kendime. Yenilgimi ve yanılgımı hafifletecek bir sebepti ne de olsa.
Ancak daha sonra anladım ki "yenilen Zahid, Christie okumaya doymayacaktı."