18 Mayıs 2008 Pazar

Agatha Christie'nin Biyografisi



Agatha Christie 1890 senesinde Devon, İngiltere'de Amerikan bir baba ve İngiliz bir anneden dünyaya geldi. Babası Amerikan olsa da hiç bir zaman American vatandaşlığı talep etmedi. Babası Frederick Alvah Miller zengin bir borsacı, annesi Clarissa Margaret Boehmer ise İngiliz donanmasındaki bir kaptanın kızıydı. Christie'nin Madge isimli bir kız kardeşi ve Louis isimli bir erkek kardeşi vardı. 11 yaşındayken babasını kaybetti. Annesi onu genç yaşta yazmaya teşvik etti. 16 yaşındayken Paris'e şarkı söyleme ve piyane kurslarına gitti.

1914 yılında bir pilot olan Archibald Christie ile birinci evliliğini yaptı. Ondan Rosalind Hicks isimli bir kızı oldu. Çift 1928 yılında mutsuz bir evliliğin ardından boşandı. İlk romanı olan Styles'daki Esrarengiz Olay 'ı 1920'de bu evliliği sırasında yazdı.

1. Dünya Savaşı'nda önce bir hastahanede ardından eczanede çalıştı. Bu yaptığı işler daha sonra yazacağı romanları da etkiledi ki eserlerindeki bir çok katil zehiri kullanmıştır.

(Nitekim yazdığı 66 roman ve 168 kısa öykünün 70’inde, cinayet aracı olarak zehir kullanması bunu destekler. 50 yıl boyunca yazdıklarında, bilimsel verilere çok yakın bir doğrulukta, arsenik, morfin, klor, striknin ve talyum zehirlenmelerinin belirti ve etkilerini kaleme alan Agatha Christie için, siyanürün özel bir yeri vardı. Tam 13 kişiyi siyanürle öldürdü.)

1930 senesinde kendisinden 14 yaş küçük olan arkeolog Sir Max Mallowan ile ikinci evliliğini gerçekleştirdi. Christie ve Mallowan farklı mezheplere mensuptular. Evliliklerinin ilk seneleri mutlu geçti ancak daha sonraları Christie kocasının bir çok skandalına göğüs germek zorunda kalmıştır.

Christie'nin Mallowan ile olan gezileri Orta Doğu'da geçen eserlerine büyük katkıda bulundu. 10 Küçük Zenci isimli eseri doğduğu yerde Devon'da geçmektedir.

1971 yılında İngiliz Şövalyelik Ünvanı'nı almıştır.

Agatha Christie 12 Ocak 1976'de, 85 yaşında, doğal nedenlerle Oxfordshire'de öldü.

Christie'nin tek çocuğu olan Rosalind Hicks de 2004 senesinde 85 yaşında ölmüştür.

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie

Hiç yorum yok :