31 Mayıs 2008 Cumartesi

Agatha Christie Hakkında Bilmedikleriniz 2

  • Penguin ciltleme1935'te kurulduğunda Sytles'daki Esrarengiz Olay onun 10 basımından bir tanesiydi.

  • Bir çok romanını yazdığı daktilosu, Torre Abey, Torquay'da gösterimde.

  • Üç Perdelik Cinayet, 1935'de ilk yılında 10.000 kopya satılan ilk roman oldu.

  • Evine, ilk romanının başarısı ardından 1924'te Styles ismini verdi.

  • O, 1948'de aynı günde 10 ayrı romanı 100 biner Penguin'de basılan tek yazardı.

  • 1931'de hikayelerinden bir tanesini BBC radyosunda sesli olarak okudu.
Kaynak:http://uk.agathachristie.com/view_pdf.php?id=1001

Agatha Christe Hakkında Bilmedikleriniz 1


  • Agatha Christie hiç okula gitmedi. Annesi tarafından evinde eğitim aldı ve Christie herşeyi okuyordu ve doymak bilmiyordu. Kariyerine katkıda bulunmasa da, 15 yaşında Paris'e müzik ve piyano eğitimi için gitti ki hayatı boyunca müziğin ayrı yeri vardı onun için. O çok verimli hayal gücünü diğer kardeşleri okulda ve uzakta oldukları için nispeten yalnız bir çocukluk geçirmesine bağlamaktadır. Bu alışılmadık eğitimine karşı, 1961 yılında ona Exeter Üniversitesi tarafından fahri doktora verildi.
  • Christie hala Londra'da eşzamanlı olarak 3 oyunu oynatılan tek yazar. Fare Kapanı Kasım 1952'de, Dava Şahidi Ekim 1953'te ve Örümcek Ağı Aralık 1954'te başladı. 1950'ler Agatha'nın tiyatro için altın çağıydı, 6 oyunu oynanıyordu ve 3 tanesi başlıbaşına oyun olarak yazılmıştı.
  • Hercule Poirot öldüğünde, onun için bir New-York Times'ta tam sayfa ölüm ilanı verilmişti ve o bu zamana kadar bu onura erişen tek hayali kahramandı. Bu The Sketch dergisi tarafından verildi ki bu dergi 1923'te kısa öykülerin ilk basıldığı yerdi. İlginç bir şekilde, NYT'nin haberi 6 Ağustos 1975 'teydi - neredeyse Poirot'un Ve Perde İndi'deki gerçek ölümünden 3 ay kadar önce.Bu son dava ile ilgili, ilgi çekici ipuçları vardı fakat fanlar, dünyayı elli sene boyunca esaretine alan ve günümüze devam eden, son parçayı okumak için ekimin ortasına kadar beklemek zorundaydılar.
Kaynak:http://uk.agathachristie.com/view_pdf.php?id=996

30 Mayıs 2008 Cuma

Semerkant'ın Özeti ve Karakterlerin Tahlili

Semerkant romanı kendi içerisinde 4 ayrı “kitap”tan oluşuyor. Birinci kitap: Şairler ve Âşıklar, İkinci kitap: Haşşaşiyun Cenneti, Üçüncü Kitap: Bin yılın Sonu, Dördüncü Kitap: Denizde bir şair. İlk iki kitap ve son iki kitabın dönemleri ve şahısları farklı olduğu için ayrı ayrı işlenecektir.
İlk İki Kitabın Özeti
Nişapurlu Ömer nam-ı diğer Ömer Hayyam, hayallerinin şehri olan Semerkant’ı keşfetmeye gelmiştir.Burada bir kavgaya karışır ve kadının önüne çıkarılır.
Ömer Hayyam’ı tanıyan Semerkant kadısı Ebu Tahir onu dolaylı yoldan sorgulayıp suçu olmadığını anlayınca, ona içinde hiçbir şey yazmayan bir kitap hediye eder. İşte Hayyam’ın meşhur Rubaiyet’ini oluşturduğu, Ebu Tahir’e ithaf edilen kitap bu kitaptır!
Artık Hayyam kadıya yakın biridir ve bu vesileyle Maveraünnehir’in efendisi Nâsır Han’ın Semerkant ziyaretinde, Hanın haremindeki bir şair olan Cihanla tanışır. Cihan ona Han’ın buraya gelme sebebinden -Selçukluların saldırısına karşı önlem için- ve bazı saray havadislerinden bahseder. Ebu Tahir’in konağında sık sık buluşurlar; kısa sürede iki sevgiliye dönüşmüşlerdir.
Selçukluların beklenen saldırısı gerçekleşemez çünkü Semerkant üzerine yürüyen ordunun komutanı Alparslan bir tutsak tarafından öldürülür. Bunun üzerine Semerkant’tan Hayyam’ın da olduğu bir kafile, taziye için Selçuklu ordugâhına gider. Burada devrin namlı veziri Nizamülmülk’ten davet alan Hayyam, bir sene sonra Isfahan’a doğru gidiyordur. Yolda Hasan Sabbah ile karşılaşır ve beraber varırlar Nizam’ın yanına. Hasan bilgisi ve becerisi sayesinde hızla kademeleri atlayıp istihbarat başkanı olur; şimdi Sultan Melikşah’ın en yakın adamıdır. Ancak vezir Nizam aralarını bozar, çekememiştir üçüncü adamlığa gerilemeyi. Bu yüzden Sabbah kendisine bağlı adamlarla beraber çekip, gider Alamut’a. Belki de burada tarihin en kanlı örgütünü kurar: Haşşaşiyunlar. İngilizceye assasin(suikastçı) olarak geçen kelimenin kökü buradan gelmektedir. Nizamulmülk de dahil olmak üzere pek çok üst düzey Selçuklu bürokratını hançerlemek suretiyle öldürürlerr. Sarp kayalıklara sahip, güçlü surlarla çevrilmiş Alamut kalesinde saklandıklarından kimse onları durduramaz.Ta ki Alamut’a, Semerkant’a, İsfahana’a, Buhara’ya ve tüm bu kentlerin zenginliğine, kültürüne, kütüphanelerine son veren Moğol istilasına kadar.
Son İki Kitabın Özeti
Hayyam’ın Batı tarafından keşfedilmesiyle birlikte, Batı’da Hayyam sevgisi gittikçe artmıştır.Fransız asıllı Amerikalı çift Lesageler de bu sevgi sebebiyle oğullarına Benjamin Omar ismini verirler.Benjamin de bir Hayyam hayranıdır,onu araştırır.Bir yakının tavsiyesiyle kayıp olan Hayyam’ın ünlü Rubaiyet’inin peşine düşer. İlk durağı İstanbul’daki Cemaleddin Afganidir. Orada daha sonra çok yardımını göreceği İran Şah’ının torunu Şirinle tanışır.Afganinin yardımıyla İran’a giden Benjamin,burada fazla tutunamaz çünkü kendisini Rubaiyet’e götürecek şahıs Şah’ı öldürmüştür. Katilin Benjaminle ilişkisini anlayan polis onu aramaya koyulur lakin Benjamin Şirin’in de yardımıyla İran’dan ABD’ye kaçmayı başarır. Sonraları Şirinle mektuplaşmaya devam ederler. Şirin ona İran’daki durumu, Şahlık rejiminin nasıl çatırdadığını, İran’ın değişimini yazar ve onu tekrar İran’a davet eder. Benjamin doğal olarak tereddüt eder,sonuçta katilin suç ortağı zannıyla aranıyordur ancak kendisinin temize çıktığını öğrenince tekrar varır İran’a. Burada İran’ın modernleşme ve Batıyla yüzleşme çabalarına ortak olan Benjamin daha sonra asıl hedefi olan Hayyam’ın Rubaiyetine Şirin’in sayesinde ulaşır.Beraberce İran’dan ABD’ye gitmeye karar verirler.İngiltere’ye varıp Titanic’e binerler fakat gemiyle birlikte Rubaiyette suyun dibine gömülmüştür.
Karakterler:
Ömer Hayyam: Nişaburlu bilge,filozof,şair,matematikçi,astronom.Burada Rubaiyet’ini oluşturma süreci anlatılmış.Rubailerinde hayatın boşluğundan,şaraptan ve eğlenceden bahsetmiştir.
Cihan: Hayyam’ın sevgilisi.O da rubai yazıyor,okuyor.Sarayda Han’ın karısının üzerinde etkisi büyük.
Ebu Tahir: Semerkant’ın kadısı.Hayyam’a bilim adamı kimliğinden ötürü saygı duyuyor.
Nizamulmülk: Devrin en büyük devlet adamı. Ülkeyi refaha erdirecek projeleri var. Fakat sonra hükümdarla arası bozuluyor. Haşhaşiler tarafından hançerlenerek öldürülüyor.
Hasan Sabbah: Zekası ve ilmi ile o günlerin en büyük alimlerinden.Ne var ki bu kabiliyetlerini kötü yönde kullanmıştır.Kurduğu terörist örgüt Haşhaşilerin birçok suikastte ve katliamda parmağı vardır.
Melikşah: Selçukluların en parlak dönemini yaşatan hükümdar lakin sonraları devleti hanımı Terken Hatun’un direktiflerine göre yönlendirmiş;hatta ‘ata’ dediği Nizam’ın ölmesine sevinmiştir.
Benjamin O. Lesage: Aslında tüm roman bu karakterin ağzından anlatılıyor.Adını aldığı Ömer Hayyam’ın Rubaiyet’i etrafında yaşadığı maceralar ve kitabı Titanic’te kaybetmesini kendi ağzından dinliyoruz.
Şirin:İran Şah’ının torunu olmasına rağmen Batılılaşmayı ve modernleşme çabalarını desteklemiştir.Benjaminle duygusal anlamda ilişkileri olmuştur.
Cemaleddin Afgani: Ünlü İslam düşünürü ve ilim adamı.Benjamin’i Rubaiyet’e yönlendiren şahıstır.O da İran’ın modernleşmesini savunmuş,Şahlık rejimine karşı çıkmıştır.

29 Mayıs 2008 Perşembe

Miss Marple'in Tüm Hikayeleri


Agatha Christie'nin sevdiği bir karakteri olan Miss Marple'in rol aldığı tüm hikayeleri aşağıda İngilizce olarak listelenmiştir. Parantez içindeki rakamlar eserlerin basım tarihini göstermektedir.

The Murder at the Vicarage (1930)

28 Mayıs 2008 Çarşamba

Poirot'un Tüm Hikayeleri


Poirot'un başrol aldığı tüm hikayeler aşağıda listelenmiştir(İngilizce olarak). Parantez içindeki rakamlar ilk basım tarihlerini göstermektedir.

The Mysterious Affair at Styles (1920)

26 Mayıs 2008 Pazartesi

Ölüm Oyunu - Giriş


Kitabın Orjinal İsmi: Evil Under the Sun
Yayın Tarihi: 1941

Korsan Roger Otelindekiler
Carrie Gardener: Amerikalı geveze bir kadın.
Odell Gardener: Karısının her sözünü onaylayan kocası.
Emily Brewster: Sert görünüşlü, sportmen yapılı bir ihtiyar kız.
Rosamound Darnley: Ünlü bir moda evinin güzel sahibi.
Binbaşı Barry:
Hindistan ordusundan emekli bir ihtiyar.
Rahip Stephen Lane:
Kötülüğün canlı bir şey olduğuna inanan, bağnaz din adamı.
Christine Redfern:
Genç, güzel ve sakin bir kadın.
Patrick Redfern:
Christine'nin yakışıklı ve sevimli kocası.
Arlena Stuart Marshall:
Kızıl saçlı, güzel vücutlu, erkekleri baştan çıkaran bir kadın.
Kenneth Marshall: Arlena'nın fazla gururlu ve sessiz kocası.
Linda Marshall:
Kenneth'in ilk karısından kızı.
Horace Blatt:
Sonradan görme, bayağı bir adam.
Bayan Castle: Otelin aşırı kibar tavırlı ev sahibesi.
Gladys Narracott: Son derece zeki bir oda hizmetçisi.
Albay Weston:
O bölgenin polis müdürü.
Colgate:
Zeki ve çalışkan bir müfettiş.
Dr. Neasdon:
Adli tabip. İhtiyalı bir adam.
ve
Hercule Poirot

Poirot'un Elindeki İpuçları
  • Bir koku...
  • Bir makas...
  • Kırık bir pipo...
  • Pencereden atılan bir şişe...
  • Yeşil bir takvim...
  • Bir paket mum...
  • Bir ayna ve bir masa...
  • Mor bir yün yumağı...
  • Bir kol saati...
  • Boşalan bir banyo...
Poirot'un Cevaplaması Gereken Sorular
  • Adadaki olayın eski iki cinayetle ne ilgisi vardı?
  • Rasomund yalan mı söylemişti?
  • Arlena'ya şantaj mı yapıyorlardı?
  • Bu cinayet kimin işiydi? Kıskanç bir aşığın mı?
  • Peri mağarasının esrarı neydi?
  • Arlena koya kimi görmeye gitmişti?
  • Linda'nın amacı neydi?
  • Seksen beş bin sterlin nereye gitmişti?
  • Marshall karısının içyüzünü biliyor muydu?
  • Bay Blatt neden endişeliydi?
Arka Kapak

Hercule Poirot uzun süredir beklediği tatili yapmak için Devon sahillerindeki Kaçakçılar Adası’nda bulunmaktadır. Her şey yolunda giderken ünlü bir aktris olan Arlena Stuart denizde boğulmuş olarak bulunur. Cinayet soruşturması başlatılınca aktrisle aynı otelde kalan tüm konukların bir şekilde Arlena ile bağlantılı olduğu ortaya çıkar. Ama asıl cevap bulması gereken soru şudur: Ailesi dahil bu konuklardan hangisi Arlena’yı öldürecek kadar ondan nefret etmektedir?

Üç Perdelik Cinayet - Giriş


Kitabın Orjinal İsmi: Three Act Tragedy
Yayın Tarihi: 1935

Üç Perdelik Cinayette Rol Alanlar

Bay Satterthwaite: Yaşlı bir adam. İnsnları incelemekten hoşlanıyor.
Sir Charles Cartwright: Ünlü aktör. Rol yapmaya meraklı.
Sir Bartholomew Strange: Meşhur doktor, Sir Charles'in çocukluk arkadaşı.
Violet Milray: Sir Charles'in sekreteri. Çirkin bir kadın.
Hermione Lytton-Gore: Hoş bir kız. Herkes onu Egg diye çağırıyor.
Lady Mary Lytton-Gore: Egg'in annesi. Pek nazik bir hanım.
Angela Sutcliffe:
İlgi çekici bir kadın. Tiyatro oyuncusu.
Cynthia Dacres:
Tanınmış terzi. Şılığıyla göz kamaştırıyordu.
Freddie Dacres:
Cynthia'nın kocası. At yarışlarına düşkün.
Muriel Wills:
Silik bir tip.
Leonard Babbington:
Yaşlı rahip. Uysal bir ihtiyar.
Margaret Babbington: Rahibin karısı. Kocasına çok düşkündü.
Oliver Manders:
Yakışıklı genç. Çok ukala.
ve
Hercule Poirot

Poirot'un Elindeki İpuçları
  • Mektup taslakları...
  • Bir telgraf...
  • Bir kadeh..
  • Porto şarabı...
  • Mürekkep lekesi...
  • Gazetede çıkan bir yazı...
  • Bir toplantı
  • Eski bir defter...
  • Bir kutu çikolata...
Poirot'un Cevaplaması Gereken Sorular
  • Uşak Ellis ne olmuştu?
  • M. kimdi?
  • Telgrafı kim çekmişti?
  • Hastanedeki kadın ne biliyordu?
  • Sir Bartholomew'un yapacağı sürpriz neydi?
  • Sır, rahibin geçmişiyle mi ilgiliydi?
  • Zehir kurbanlara nasıl verilmişti?
  • Miss Wills ne biliyordu?
  • Yazar nereye kaybolmuştu?
  • Oliver'in geçirdiği kazanın iç yüzü neydi?
Arka Kapak
Ünlü bir tiyatro oyuncusunun evindeki akşam yemeğine on üç konuk davetlidir. Ne var ki konuklar arasında bulunan yumuşak huylu rahip Stephen Babbington şanssız bir gecesindedir. Adamcağızın yudum yudum içtiği içki boğazına kaçar ve çırpınarak ölür.

Rahibin içki kadehi kimyasal analiz için adli tıbba yollanınca, Poirot’un tahmin ettiği sonuç ortaya çıkar: Kadehte zehir izine rastlanmamıştır.

Şimdi oldukça karmaşık bir durum ortaya çıkmıştır, çünkü cinayet işlemek için geçerli bir neden de yoktur.

Poirot ve Marple Karakterleri


Agatha Christie'nin 1920'de basılan ilk romanı olan "Styles'daki Esrarengiz Olay" bizleri daha sonra 33 roman ve 54 kısa öyküde boy gösterecek olan dedektif karakteri olan Hercule Poirot'u tanıştırdı.

Diğer bilinen karakteri Miss Marple ise 1930'da basılan "Ölüm Çığlığı" ile bizlerle buluştu ve bu karakter Agatha'nın ninesine dayanıyordu.

2. Dünya Savaşı sırasında Christie, Poirot ve Marple'ın son davaları olmasını tasarladığı iki roman yazdı. Bunlar Poirot için "Ve Perde İndi." ve Marple için "Uyuyan Ölüm"dü. İki roman da bir bankanın kasasında mühürlenmiş olarak otuz senenin üzerinde durdu, ve yaşamının sonlarına doğru Agatha tarafından basılması için serbest bırakıldı ki Christie daha fazla roman yazamayacağını anlamıştı. Bu romanların basımı hemen 1974 yapımı "Doğu Ekspresi'nde Cinayet" filminin başarısı üzerine geldi.

Arthur Conan Doyle ve Sherlock Holmes gibi, Christie de dedektifi Poirot'tan usanmıştı. Aslında , 1930ların sonlarına doğru, Christie günlüğüne Poirot'u 'katlanılmaz' bulduğunu itiraf etmişti ayrıca 1960'larda Christie Poirot'u 'ben merkezli gıcık' olarak tanımladı. Fakat, Conan'ın aksine, Christie dedektifini hala popüler iken öldürmekte ısrar etti. O, kendisini görevi toplumun sevdiği şeyleri üreten bir gösterici olarak gördü ve toplumun sevdiği şey Poirottu.

Agatha, Poirot'un aksine Miss Marple'a düşkündü. Fakat ilginçtir ki Belçikalı dedektifin romanları Miss Marple'ın iki katından daha fazladır. Bu büyük ihtimalle Christie'nin kariyerinin ilk yıllarında bolca Poirot romanları yazmasına bağlıdır. Öte yandan Marple'in "Ölüm Çığlığı" 1940lara kadar tek Marple romanıdır.

Christie'nin Poirot ve Marple'in beraber olduğu bir romanı yok.

"Ve Perde İndi"nin yayınlanmasından sonra, Poirot The Newyork Times da ölüm ilanı çıkan tek hayali kahramandı.

"Ve Perde İndi"nin harika başarısı üzerine Christie "Uyuyan Ölüm"ün yayınlanmasına izin verdi lakin 1976'da daha kitap basılmadan vefat etti. Bu belki de Marple serileri arasındaki uyumsuzlukları açıklar. Belki de bu Agatha Christie'nin vefat etmeden önce müsveddelerini gözden geçirme imkanı bulamamasıyla ilgilidir. Marple Poirottan daha şanslıydı, Uyuyan Ölüm'deki esrarı çözerek evine döndü.

Hercule Poirot Kimdir?
Miss Marple Kimdir?


Kaynak:http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie