18 Mayıs 2008 Pazar

Agatha Christie Kimdir?



Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan (15 September 189012 January 1976) veya genellikle bilinen ismiyle Agatha Christie, pek çok cinayet romanına, kısa öyküye ve oyuna imza atmış olan İngiliz yazardır. Aynı zamanda Mary Westmacott ismiyle aşk romanları yazmış olsa da, onu asıl olarak unutulmayan yapan şey 80 dedektif romanı ve Avrupa tiyatrolarındaki başarılı oyunlarıdır. Agatha'nın eserleri, özellikle Hercule Poirot ve Miss Marple'in başrol oynadıkları, ona 'Queen of Crime' yani 'Cinayet'in Kraliçesi' ya da 'Polisiye'nin Kraliçesi' ünvanını kazandırmıştır ve aynı zamanda onu bu türde en önemli ve yenilikçi yazarlardan biri kılmıştır.

Christie
'nin William Shakespeare ile birlikte gelmiş geçmiş en çok satan yazarlardan birisi olduğu söylenmiştir. Sadece İncil'in onun kitabından daha çok sattığı biliniyor. UNESCO'nun belirttiğine göre Christie hali hazırda eserleri diğer dillere en fazla çevrilmiş yazardır.

Yazdığı bir piyes olan Fare Kapanı, 25 Kasım 1952'den günümüze 20.000'nin üzerinde performansla dünyada en fazla gösterilen oyun olma özelliğini elinde tutmaktadır. 1955'de Christie American Polisiye Yazarları derneğinden En Büyük Uzman Ödülü'nün aldı. Aynı sene, yazdığı bir roman en iyi oyun ödülüne layık görüldü. Christie'nin bir çok romanı ve kısa öyküsü filme çevrildi, (Doğu Expresinde Cinayet, Nil'de Ölüm, 4.50 Treni gibi) ve birçoğu televizyona, radyoya hatta video oyunlarına uyarlandı.

1998'de Agatha Christie'nin eserlerinin telif hakları Chorion isimli şirkete geçmiştir.

Agatha Christie'nin Biyografisi

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie

Hiç yorum yok :