18 Mayıs 2008 Pazar

Agatha Sevdası İlk Olarak Ne Zaman Başladı?

Sanıyorum lise 2'ye gidiyordum. Yanımda oturan arkadaşımın elinde 200 sayfa civarında standartlardan daha ince bir roman vardı. Hemen sordum:
-"Kitabın ismi ne?"
Arkadaşım:
-"10 Küçük Zenci." dedi soğuk bir sesle. Etkilenmiş gibiydi kitaptan.
-"Yazarı kim?" diye sordum.
-"Agatha Christie" diye cevap verdi.
Ben de bilirmiş havasına yatarak
- "Haaa! Şu adam mı!" dedim.
Arkadaşım "Adam değil ki kadın!" diye cevaplandırdı.
O anda kitabın arkasını görmemle yüzümü çevirmem bir oldu. Çok yaşlı, iğrenç suratlı, bön bön bakan bir ihtiyar, daha sonra kendisine ve yarattığı karakterlere hayran olacağım Agatha Teyze bana bakıyordu.

Arkadaşım romanın sonlarına gelince bana kitabın başındaki listeden katili bulmamı istedi. Aslında bunu ilk duyduğumda "Ne var ki! Hemen bulurum." diye düşündüm. Tabi o sırada hemen rastgele bir ismi sıktım. Ama tutmamıştı.

Neyse bu merak üzerine kitabı ödünç aldım. Kitabın büyüsüne hemen kendimi kaptırmıştım. Kitap bittiğinde hala Wargraves'in katil olduğuna inanamıyordum. Yazar o kadar etkileyici o kadar umulmadık bir sonla kitaba noktayı koymuştu ki...

Eski bir şiire göre birer birer ölen insanlar... Katil dediğiniz ama katil olmadığı ölerek ispatlayan zanlılar... Ve tabi katili bulamamanın verdiği yenilgi hırsı...

Agatha'nın katili bulmak için fazla bilgi vermediğini iddia ettim kendi kendime. Yenilgimi ve yanılgımı hafifletecek bir sebepti ne de olsa.

Ancak daha sonra anladım ki "yenilen Zahid, Christie okumaya doymayacaktı."

4 yorum :

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Bugüne kadar hiçbir kitabını okumadım ama bu blogu görünce okumaya karar verdim. Sizce ilk hangi kitabından başlayayım...

huhuh dedi ki...

Merhaba,

Bence öncelikle 'On Küçük Zenci' veya 'Roger Ackroyd'u Kim Öldürdü?' ile başlayın. Ancak bu kitapları okumadan önce kitaplar hakkında çok araştırma yapmayın. Belki kitapların sonu bir yerlerde gözünüze çarpabilir. O yüzden bu kitaplar olmazsa 'Doğu Ekspresinde Cinayet' var. O kitap hem Türkiye ile de alakalı. İlginizi daha fazla çeker diye düşünüyorum.

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Açıklamanız için teşekkürler...

Biblio dedi ki...

Blogunuzdan yeni haberdar oldum. Ben de bir Christie hayranıyım. Yazılar için teşekkürler.